zapotka
Yeni Kullanıcılar
|
Merhaba
Sinema sitesi için film bilgi tablosu oluşturmaya çalışıyorum. Genel tasarım olarak tavsiyelerinizi ve oyuncu- karakter adı saklamada yaşadığım tereddüt hakkında yardım istiyorum. Önce tabloları kısaltarak vereyim...
film_bilgisi_tablosu -film_id -film_adi -film_adi_turkce -tur (tur_id) -yapim (ulke_id) -sure -dil (dil_id) -yili -yonetmen (kisi_id) -senaryo (kisi_id) -muzik (kisi_id) -goruntu_yonetmeni (kisi_id) -oyuncular (kisi_id)ler -karakterler
tur_bilgisi_tablosu (id, tur) 1 macera 2 dram 3 aksiyon ...
ulke_bilgisi_tablosu (id, ulke) 1 türkiye 2 amerika 3 güney kore ...
dil_bilgisi_tablosu (id, dil) 1 türkçe 2 ingilizce 3 korece ...
kisiler (id, isim, gorev, d_tarihi,...) 1, Keanu Reeves, Oyuncu, ... .. 34, Laurence Fishburne, Oyuncu .. 56, Carrie-Anne Moss, Oyuncu
Şimdi bir filme ait oyuncu isimlerini oyuncular alanında id leri ile saklamayı düşünüyorum, fakat karakter isimlerini nasıl ilişkilendirmeliyim. Şu iki şekil aklıma geliyor.
1 (Oyuncular ve Karakterler şekilnde iki alan kullanmak) Alan Veri Oyuncular 1, 34, 56, Karakterler Neo, Morpheus, Trinity
2 (Tek alan ile ) Alan Veri Oyuncular 1 (Neo), 34 (Morpheus), 56 (Trinity),
Hangisi daha uygun veya daha uygunu var mı?
Bir de bu kadar bilgi tablosuna ayırmak mı daha iyi, yoksa php içerisinde biri diziden bilgileri almak mı daha sağlıklı olur. (Mesela Tür sayısı en fazla 20,25 satır olur). Sorgu esnasında bu kadar bilgi alanını gruplamak sıkıntı yaratır mı?
Basit gelebilir ama üzerine çok fazla bilgi gireleceği için baştan bu konuda bir eksiklik, hata olsun istemiyorum. şimdiden teşekkürler...
|