Arkadaşlar Merhaba;
Önce buraya yazmamın nedenini açıklamak gerekir ise; konuyu açan ve yardım talebinde bulunan kişi, kişisel olarak saygı duyduğum ve çok sevdiğim iş verenim olur. Ayrıca kendisi bu konuda bugün bana bu forumu ve açtığı konuyu bahsetti.
Bazı şeyleri daha teknik olarak bilgilendirmek, var ise çözüm önerilerinizden faydalanmak istemekteyim bende.
1 - Daha önce çalışan sistem hakkında bilgi:
Daha önce aslında hali hazırda bir domain üzerinde çalışan sistem, Php4 destekli ve Windows bir sunucu üzerinde yer almakta idi.
2 - Kendime ait olan sunucmun Özellikleri :
Fransa lokasyonlu, linux server ve Php5x sürüm.
Neler oldu ne sorunlarımız vardı ve neler denedik...
Bu windows sunucu üzerindeki sistemi, linux sunucu üzerine taşımak istedik. Fakat sistem Php4 özelliklerine göre yazıldığı için, ki burada sürüm farkını ayırt etmesinin sebebi, değişkenlerin get ile değil direk adresten çağırılması; ve değişkenlerin adresten çağırılmasındaki güvenlik açıkları ve daha başka revizyonlardan dolayı Php5 te değişkenlerin direkt olarak çağırılmamasından kaynaklanan bir problem söz konusu.
Kısaca örnek verecek olursak;
$ornek1
$ornek2
olarak tanımlanan değişkenlerin index.php yada değişkenlerin tanımlı olduğu diğer dosyalarda
$ornek1 = $_GET['ornek1'];
$ornek2 = $_GET['ornek2'];
olarak tanımlamak gerekiyor. Bu tanımlama ki her değişken için yapılması gerekiyor, sorunu tamamen ortadan kaldırıyor.
Bunu by-pass etmek için 2 yolumuz vardı. Çünkü kodları yazan kişi bile bu değişimi yapmaya gözü yemedi çünkü kaç tane dosya üzerinde çalışmak gerekiyor bunun sayısını iyi tahminlerle kişisel olarak 500 - 1000 civarı dosyaya uygulamak gerekiyor.
1 - Dedikki aynen bizde bu sistemi linux php5 değil; windows php4 bir sunucuya taşıyalım. Sağolsun deneme yapmak için Smyrna Internet Hizmetlernden Serkan arkadaşımız bize aynı özellikte bir host tahsis etti. Fakat şu sorunlarla karşılaştık.
- kodlar gayet iyi çalıştı, herhangi bir sorun olmadı, ancak nedense sunucu database i okuyamadı. Burada lütfen kimse db adı user ve pass i kontrol et gibi benim açımdan saçma sayılabilecek önerilerde bulunmayın. Yüzlerce site taşıdım hatta CMS olarak aklınıza gelebilecek hemen her board hakkında iyi derece de bilgim var.
Database kontrolu için yaratılan 4 tane config dosyası var. Bunların tümü tarafımdan defalarca kontrol edildiği gibi yetmedi, gereken tüm şifre ve ( cpanel - ftp gibi ) her türlü bilgiyi daha önceden bu sistemi yazan kişiye verdim. Ve sonuç ne yazıkki değişmedi.
Döndük; madem biz bu işi ( özellikle ben ) bilmiyorum, acemiyim, bilgisizim, beceriksizim, sen bir sunucu bul ve bunları yükle dedik, Sonuçta database i okumasına rağmen enteresan olan şey, kodların çalışmadığını gördük. Çünkü dosyaların php4 değil, php5 sürümü olan bir başka sunucuya daha deneme yapmak üzere taşınması oldu.
Özetle;
Bu kodu yazan kişinin sunucusunda her şey normal olarak çalışıyor;
Benim sunucum php5 + linux = kodlar çalışmadı.
Almanya da php4 + Windows sunucu = kodlar çalıştı fakat db okumuyor
Kendisinin bulduğu sunucu php5 ( enteresan ) + windows = kodlar çalışmıyor db de sorun yok ( TR karakter hatası var ve TR karakter hatasınıda ben giderdim )
Şimdi php5 te bu kodları sorunsuz çalıştırmak için; php.ini de register global ı by-bass etmemiz gerekiyor.
(yani "register_globals=On" yapmamız gerekiyor. ) Bunu yapmaya göze alamıyorum. Sunucumuzun üzerinde onlarca site var.
Şimdi bu kodu yazan kişi ile bağlarımızı koparacağız, sistemi yazan o, bilen o, kodları o biliyor, peki ben on yapıp tehlikeli pozisyona nasıl açayım ? Yok yetmez ise shell i de kaldırayım da daha rahat iş görülsün mü ?
enginna;
Bir kaç sene geride yaşıyorsun sanırım; ben 4x sürümü olan pek sunucu bilmiyorum... ( 5 çıkalı 3 sene civarı oldu. Yani diyorsun ki hala Windows 98 kullananlar var, var ama kaçtane ? )
Arkadaşım; yeni site felan yaptırmak istemiyoruz, zaten yaptık, bir domaine 3 aya yakın seo çalıştım. sıfırdan getirdiğim nokta;
ilgili kelimede bulunan sonuç 1 milyar 200 ila 1 milyar 100 milyon arası sonuç, Konum 1. Sayfa 2. sıra. Bu yeterlimi senin için ?
Yetmedimi; seo çalışması bitmemiş, hatta yarım yamalak halde site:
Performansı; 100 den fazla kelimede 1 sayfa için iddalı olarak yola çıktık. Ve 7 günlük iken, site 2.5 senenin verdiği Google sonuçlarından daha iyi durumu geldi.
Sabredip okuyan olursa sabırlarından dolayı teşekkür ederim.