|
Yazan
|
Konu: Algoritma gerek dil onemli degil (Okunma Sayısı 2516 defa)
|
andelek
PHP Öğrencisi
|
Arkadaslar! Bana asagidaki gibi algoritma gerek yardim ederseniz yada dusunceleriniz olsa bile memnun olurum.
m/n= (p^3+q^3)/(r^3+s^3)
Denklemini saglayan p,q,r,s sayilarini bulmak gerek.
m ile n ise girdiler.
Ornek klabyeden Girdiler: m=1 n=8 yaparsak Ciktilar: p=1 q=1 r=2 s=2 olacak. 1/8=(1^3+1^3)/(2^3+2^3) esitlik saglandi. p,q,r,s'i bulmak icin algoritma gerek.Yardimizini dort gozle bekliyorum!
Kolay gelsin!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Quadim
|
m/n= (p^3+q^3)/(r^3+s^3) bu ifadeyi daha sade şekle sokman lazım. Küp ifadelerini tanımlamak lazım dıye dusunuyorum. ayrıca sanırım snn ıstedıgın sadece pay ın paya paydanında paydaya eşit olması. yani verdiğin örnekteki sayıları 2 ile çarparsak snn algoritman hata verecektır sanırım. Yada ben yanlıs dusunuyorum ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andelek
PHP Öğrencisi
|
Tesekkur ederim.
Sadelestirmek icin ne yapmak gerek. Bu denklemde mutlaka bir iliski olmasi gerekir. Ic ice olan donguleri kullanarak bunu cozebiliriz ama bosuna zaman karciyorum...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samety
Ziyaretçi
|
^ bu işaretin matematikt ene anlamına geldiğini bilseydim algoritmada yardımcı olabilridim sanırım 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mcwebteam
|
^ üssü 2 3 gibi formülün sadeleştirmesi 
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 17, 2007, 07:13:30 pm Gönderen: mcwebteam »
|
|
|
|
|
LORDTEK
LORDTEK
PHP Öğrencisi
LORDTEK
|
Çok kolay! p ve q yu eşit, r ve s yi de eşit kabul edeceksin. m'nin küp kökünü 2p'ye ve n'nin küp kökünü 2r'ye eşitleyeceksin. En son olarak pay ve payda arasında sadeleşme var mı bunu kontrol edeceksin. Hepsi bu. Çok kolay çok kolay çok kolay....
|
|
|
|
|
|
LORDTEK
|
|
|
|
Quadim
|
bu resım kısmı yanlıs. boyle bırsey olmaz. uzeri 3 olan bir terim 6 terim le acılar.. pascal ucgeninden yola cıkarak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mcwebteam
|
evet formülü sadeleştirirken kural hatası yapmışım, yeniledim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andelek
PHP Öğrencisi
|
Arkadaslar tesekkur ederim. Sagolun!
Eger ben m=9 n=28 i verirsem .Sonuclar p=1 q=2
r=1 s=3 olmasi gerekir.
Siz esit oldugu durumlara baktiniz ,ama esit olmayan durumlarda ne yapmak lazim.Surekli ugrasiyorum ama bulamiyorum.
Takildigim daha bir soru var , Yardim ederseniz sevinirim.
Sorun soyle:
x^n+y^n=z^n Denklemini saglayacak x ,y,z 'i bulmak gerekir. Ama x*y*z en buyuk olmasi gerekir ve -1000<x<=y<=z<1000 sarti.var Burada 2<=n<100 'e kadar olabilir.
Girdi: Ornek n=2 diyelim.(Bilgisayardan girdik)
Ciktilar:
x=680 y=714 z= 986
Yukaridaki sayilari bulmada bilgisayarim donuyor.Cunku algoritma iyi olmadigi icin. Yardimlarini dort gozle bekliyorum. Anlamadiysaniz tekrar anlatayim!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mcwebteam
|
bize verdiğiniz örnekteki sayıları nasıl bulguğunuzu söylemeniz gerek ona göre bizde bilelim denklemi, ona göre algoritma oluşturabiliriz hep birlikte
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Quadim
|
^ bu işaretin matematikt ene anlamına geldiğini bilseydim algoritmada yardımcı olabilridim sanırım  ^ isareti ussu anlamına gelır. 2^3 dersek 8 e esıt olur. Arkadaslar tesekkur ederim. Sagolun!
Eger ben m=9 n=28 i verirsem .Sonuclar p=1 q=2
r=1 s=3 olmasi gerekir.
Siz esit oldugu durumlara baktiniz ,ama esit olmayan durumlarda ne yapmak lazim.Surekli ugrasiyorum ama bulamiyorum.
Takildigim daha bir soru var , Yardim ederseniz sevinirim.
Sorun soyle:
x^n+y^n=z^n Denklemini saglayacak x ,y,z 'i bulmak gerekir. Ama x*y*z en buyuk olmasi gerekir ve -1000<x<=y<=z<1000 sarti.var Burada 2<=n<100 'e kadar olabilir.
Girdi: Ornek n=2 diyelim.(Bilgisayardan girdik)
Ciktilar:
x=680 y=714 z= 986
Yukaridaki sayilari bulmada bilgisayarim donuyor.Cunku algoritma iyi olmadigi icin. Yardimlarini dort gozle bekliyorum. Anlamadiysaniz tekrar anlatayim!
makınanda 4 basamaklı bır sayının 10 uncu kuvvetını alabılır mısın ? makınam donuyor demıssın ve algoritmada sorun oldugunu dusunuyorsun. normal bir işlem tanımla. bu kadar karmasık olmasın. ve makınanaın cpu kullanımına bak. merak ettım nasıl bır sısteme sahıp oldugunu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Quadim
|
bu arada esit olmayan durumlarda uzeri 3 olan terimlerin acılımlarını bulman gerekıyor. uzeri 3 olan ve her bırınde 2bılınmeyen olan bir dizi cozeceksin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andelek
PHP Öğrencisi
|
Sagolun arkadaslar! m/n=(p^3+q^3)/(r^3+s^3) denklemin saglayacak p q r s sayilarini asagidaki gibi buldum.Ic ice donguleri kullanarak. Ama bu algorutma iyi degil. Arkadaslar yada asagidaki algoritmayi iyilestire bilir misiniz? Emegi gecen herkese onceden tesekkurler ederim!!! # include <stdio.h> # include <iostream.h> # include <math.h>
int main() {
float m,n,m1,n1; float p,q,r,s; //Bulunacak sayilarimi tanimliyoruz cout<<"M ve N i giriniz"<<endl; cin>>m; //Girdiler m ve n cin>>n;
float k1,k; k=m/n;
for(p=1;p<100;p++) for(q=1;q<100;q++) for(r=1;r<100;r++) for(s=1;s<100;s++) { m1=pow(p,3)+pow(q,3); //(p^3+q^3) aliyoruz n1=pow(r,3)+pow(s,3); //(r^3+s^3) aliyoruz
k1=m1/n1;
if(k==k1) { printf("%.f %.f %.f %.f",p,q,r,s); return 0; } }
return 0;
}
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Quadim
|
iç içe 4 for dongusu ve kullanılmayan {} ler. bunun calıstıgına yada verim alabıldıgıne emın mısın ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LORDTEK
LORDTEK
PHP Öğrencisi
LORDTEK
|
Sen bir kerem deneme yanılma yöntemi ile çözdürüyorsun. O da kabulümdür de ya p=1000 olsa ve n=100 olsa ne olacak dünyadaki bir kaç on süper bilgisayar bile hesaplayamaz canım  Hem başta verdiğin şeyle, ortada resimde gösterdiğin şey ve sondaki şey farklı birbirlerinden. Şunu söyleyebilirim ki üzerinde çalışırken sorun da evrim geçirmiş ileriye doğru  Tebrikler. Eğer bu soruyu hoby olarak yapamaya çalışıyorsan, matematik kısmıyla uğraşmalısın. ve sana daha güzel bir soru sorayım da daha zevkli olsun. Satranç tahtası üzerinde kullanıcının belirlediği bir noktadan başlamak suretiyle tüm tahtayı bastığı yere bir daha basmamak şartıyla dolaşsın. Ben yaptım ve çok zevkliydi. Senin sorundan daha güzel ve zevkli diyebilirim. Başarılar, saygılar...
|
|
|
|
|
|
LORDTEK
|
|
|
|
 |