Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
05, 2008, 10:37:23 pm
42717 Mesaj 8081 Konu Gönderen: 17909 Üye
Son üye: bytasarimci
Turk-Php.Com Forum  |  Yardım Forumları  |  Linux/Unix Yardım Forumu  |  Sunucu için Linux tavsiyesi « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Yazdır
Yazan Konu: Sunucu için Linux tavsiyesi  (Okunma Sayısı 1794 defa)
ejder
EjdeR
Global Moderatör
*

Üyelik Bilgileri WWW
Sunucu için Linux tavsiyesi
« : 15, 2005, 05:22:11 pm »

Yeni bir sunucuya (xeon 3.2, 4GB Ram, 70x3 Sıkazi HDD) mümkün olduğunca az sorunla ve güvenli bir şekilde çalışacak bir linux kuracağız. Makinedeki çalışacak siteler ağırlıklı olarak php&mysql kullanacak ve oldukça yoğun çalışacak. Günlük olarak yaklaşık 300-500 bin sayfa gösterimi yapacak siteler. Muhtemelen bu sunucuda mail sunucusu kurmayacağız, sistemi de mümkün olduğunca az ve öz modüllerle ve araçlarla çalıştırmaya çalışacağız.

Siz hangi Linux sürümünü tavsiye edersiniz? Niçin?

serkan
Serkan Ceylani
Admin
*

Üyelik Bilgileri WWW
Ynt: Sunucu için Linux tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 15, 2005, 11:20:32 pm »

Biz freebsd kullaniyoruz turk-php.com makinesinde.Linux kadar cok dokuman ornek felan bulamiyorum ama baya bir verimli calisiyor...

Eger linux kurulacaksa (ki ben linux kurardim) debian olabilir.Cok populer ve saglam.Redhat ve SuSE kullanmanizi tavsiye etmem zira saglayan sirketler cok radikal degisiklikler yapabiliyorlar...

Serkan

İletişim:

xmpp:serkan@member.turk-php.com (Jabber)

(Lütfen sorularınızı forum içinde sorunuz.)

Arşiv:
http://arsiv.turk-php.com

Serkan
shase
Volkan Midilli
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : 16, 2005, 06:04:24 am »

Makinada çift işlemci olduğu zaman özel birşeyler yapmak gerekiyormu ?
oktay
Admin
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : 16, 2005, 04:09:15 pm »

Çok işlemci çekirdeğini seçmekten başka birşey gerekmiyor.

Bu arada daha az baş ağrısı için ben de FreeBSD tavsiye ederim. Benim bakış açım, performans vs'den ziyade amatörlerin başınıza açacağı güvenlik sorunlarından kurtuluyorsunuz. Bunlar genellikle çok bilinen linux açıklarıyla zaman harcıyorlar.

oktay

Jabber:  oktay@member.turk-php.com

[color=666666]Oktay Altunergil, http://konspyre.org [/color][/size][/font]
shase
Volkan Midilli
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : 18, 2005, 04:32:55 pm »

debian sargeyi araştırdım, epey kaynak var. www.debian.org.tr görebildiğim ve bildiğim Türkçe olarak geniş bir kaynak. Açıkçası yeni çıkacak olan paketlerin yüklenmesi ve güncellemelerin yapılması kolay gözüküyor. Fakat çift işlemci için çekirdeğin derlenmesi veya çift işlemci destekli bir çekirdek paketi bulmak gerekecek sanırım. Biraz baktım ama göremedim Smiley itanium işlemciler üstüne çok çekirdek paketi var ama çift işlemci xeon olarak göremedim paketler arasında.

FreeBSD de inceledim. Gereçekten güzel ve direk sunucu olarak düşünülmüş bir işletim sistemi sanırım. Ama pek Türkçe kaynak yok sanırım. Enderlinux diye bir şeyin içinde bir kaç yazı gördüm okadar. Anladığım kadarıyla Sunucu için en iyi çözüm FreeBSD. Ama burada da şöyle sorular geliyor aklıma güncellemelerini yapmak kolaymı? bir sorun çıktığında sorunla ilgili çözüm bulabileceğimiz yerler varmıdır Smiley Birde stable versiyonu son çıkan programlara göre hızlı bir biçimde yenileniyormu? ( mesela mysql 5 çıktı, php 5 çıktı bunları stable olarak destekliyormu veya denemleri başladı yakın zamanda destekler hale gelebilirmi gibi )

Teşekkürler...
Achilles
Engin Dumlu
Kullanıcı
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : 18, 2005, 05:02:13 pm »

gentoo haricinde cogu linux isletim sistemini kullanmisligim var
yaklasik 4-5 aydir freebsd kullaniyorum ve hep keske daha onceden kullanmaya baslasaydim diyorum

arasira kullandigim yazilim ve sistemler icin guncel exploit'leri kontrol ediyorum
kullanmaya basladiktan sonra freebsd ile ilgili yayinlanan tek bir exploit gordum , oda "FreeBSD master.passwd disclosure exploit"
daha oncekileri ise linux icin yapilmis exploitlere gore cok cok az
isletim sistemi bazli bir guvenlik aciklarindan kurtulmak icin gercekten mukemmel bir tercih

port sistemi ile 10000 in uzerinde programa ulasabilir veya guncelleyebilirsiniz
turkce kaynak ve dokuman icin enderunix.org'a gozatmanizi tavsiye ederim

[color=3399CC]Engin Dumlu[/color][/i]
[color=3399CC]engin[at]turk-php[dot]com[/color]
[color=3399CC]achilles[at]member[dot]turk-php[dot]com[/color]
shase
Volkan Midilli
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : 19, 2005, 04:55:05 am »

FreeBSD kurulum dosyalarını okudum biraz. Galiba FreeBSD kuracağım Smiley Şuan 6.0 versiyonu stable durumda sanırım. www.freebsd.org adresinde öyle gördüm. Birde çift işlemci için ayrı bir çekirdek derlememe gerek kalmayacak sanırım, anladığım kadarıyla kendisi algılıyormuş işlemcileri.

Burada daha önemli bir soru geliyor aklıma Smiley
Bir sunucu için hangi paketler kurulmalı ( FreeBSD için )? ve ayarları nasıl yapılmalı?   Huh  Huh
oktay
Admin
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : 19, 2005, 03:46:44 pm »

FreeBSD 6.0 resmen 'production stable' ama bence bir sunucuda kullanılmak için çok yeni. Bu şekilde kullanıma hazır olarak lanse edilmesi biraz da FreeBSD ekibinin bu sürümü "stable" yapmayı hedef olarak gördüğünü gösteriyor gibi geliyor bana. En azından desktop türü bir sisteme kurup denemenizi öneririm sunucuda kurup kullanmaya geçmeden önce.

Normalde 4.x sürümünü kullanmayı önerirdim ama artık bu sürümde geliştirme durduruldu. Yeni birşey eklenmeyecek o yüzden bana biraz riskli de gelse ya 5.x ya da 6.0 kurmak daha mantıklı şu aşamada.

oktay

Jabber:  oktay@member.turk-php.com

[color=666666]Oktay Altunergil, http://konspyre.org [/color][/size][/font]
eburhan
PHP Stajyeri
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : 25, 2005, 12:44:29 pm »

ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/6.0/ adresinden 1. diski indirdim. Diğerlerini indirmeme gerek var mı? Yani şu dosyaları da indireyim mi?

6.0-RELEASE-i386-bootonly.iso
6.0-RELEASE-i386-disc2.iso

Achilles
Engin Dumlu
Kullanıcı
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : 25, 2005, 04:57:17 pm »

kurulumun seceneklerine gore 2. cd'ye ihtiyacın olabilir
indirmeni tavsiye ederim

[color=3399CC]Engin Dumlu[/color][/i]
[color=3399CC]engin[at]turk-php[dot]com[/color]
[color=3399CC]achilles[at]member[dot]turk-php[dot]com[/color]
Sayfa: [1] Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Turk-Php.Com Forum | SMF Forum Software © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.