/usr/local
PHP Öğrencisi
|
Merhaba, Kişisel bir galeri sitesi yapmaya başlıcam. Ben ve arkadaşlarım da (ben onaylarsam) bu siteye fotoğraf koyabilmesini istiyorum. Sizce bir Galeri Database yapısı nasıl olmalıdır? Benim düşündüğüm şöyle: Categori ve Gallery diye iki table oluşturup.
Categori de: - category_id - category_name
Gallery de: - photo_id (her resme bir numara verebilirim) - photo_filename (resmin gercek adi) - photo_small_capture (resimlerin küçük hallerinin ismi) - photo_date (resmin eklendigi tarih) - photo_category (resim categorisi) - photo_sender_name (resmi gonderen) - photo_sender_ip (gonderenin ipsi)
Ben henüz bir galeri yapısı incelemedim fakat aklımda böyle bir şey oluştu, sizce ne kadar mantıklı? Sizce bir galeri veritabanı yapısı nasıl olmalıdır? Not: Database e yüklenmemek için resimleri database de saklamak yerine sadece dizin yollarını kaydetmek sistem performansı açısından daha yararlı olur diye düşündüm sizce de öyle midir? Şimdiden teşekkürler..
|
|
|
|
|
|
Daha öğreneceğim çoooooooooook şey var..
|
|
|
Witkey
Ziyaretçi
|
tablo = foto_kat fkid | kat_resim | kat_ad | kat_aciklama tablo = foto fid | fgonderen | foto | ftarih | fthumbnail | fkat | f_ip | fduzenleme Bende böyle yapardım sadece ısımlerı saklamak her zaman daha guvenlı ve daha mantıklıdır.SQL 'e fazla yüklenmemek lazım  Onca çilemizi derdimizi cekiyor zaten  Her neyse fduzenleme ile yukarıda kat_resim, kat_aciklama ekledım herhalde fark olarak kategoriye ait ufak bir resim yaparsın onun adını da oraya kaydedersın dıye dusundum , Kat_aciklama'da Doga kategorisi altında mesala İşte Istanbulun dogal güzellikleri vs.. gibi acıklamalar yaparsın dıye dusundum . fduzenleme ise en son fotografı duzenleyen kısının adını kaydetmesı ıcın koydum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
/usr/local
PHP Öğrencisi
|
bende böyle düşünmüştüm.
Bir de başka ustaların görüşlerini almak isterim tabi..
Başka bir şekilde düşünen var mı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mudkicker
Arif Ender
Admin
Mastered PHP
|
kategori -kategori_id -kategori_ismi -kategori-tarih
galeri -galeri_id -galeri_adı -galeri_sahibi -galeri_izin -galeri_tarih -galeri_goruntulenme
resimler -resim_id -resim_sahibi -resim_goruntulenme -resim_oy_sayisi -resim_toplam_verilen_oy
kullanicilar -kullanici_id -kullanici_nick -kullanici_email -kullanici_level
daha da geliştrilebilir. thumbnail leri bir daha saklamaya gerek yok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oytun Tez
|
Resim küçültmeyi kendin yapıver bence, istert GD ile ister normal width-height ile  server a da yüklenmemiş olursun  hmm başka..bir de sınırsız kategori yapsana.. yane : kategori : id adi aciklama kattur (1-alt kat 0-ana kat) ustkat (kattur=1 ise, ait olduğu üst kat ın id si) gibi bir hiyerarşi ile sınırısz alt-üst kat ayarlayabilirsin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
/usr/local
PHP Öğrencisi
|
daha da geliştrilebilir. thumbnail leri bir daha saklamaya gerek yok.
arif ustad, bu thumbnailleri niye saklamayalım? Yani her resmi çağırırken bir kod yazıp GD ile küçültülmüş halini mi göstericez? Sence en iyi yol hangisi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mudkicker
Arif Ender
Admin
Mastered PHP
|
hayır, imagemagick vs vs.. gibi scriptlerle thumbnail yaratan. insanların yolladığı thumbnaili ilk upload esnasında thumbnail haline getirip ayrıcadan başka bir dosya isminde saklayacaksın.
örneğin,
DSC01.jpg yollandı dimi sana?
aalıcan onu bir de /thumbs/ klasörü içine veya aynı klasöre artık nasıl bir klasör sisteminde saklayacaksan.
DSC01_s.jpg
şeklinde saklayacaksın.
benim orada saklamaya gerek yok yanlış yazmışım demek istediğim veritabanında sen thumbnail adını filan da saklmaya çalışmışsın ama zaten o ikisini bir algoritma içinde bütünleşik yaparsan, bu şeki,lde bir sütuna ihtiyacın kalmaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
/usr/local
PHP Öğrencisi
|
hmm anladım galiba.. saol 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mudkicker
Arif Ender
Admin
Mastered PHP
|
hmm anladım galiba.. saol  o zaman sorun yok! aslında ilk cevap olarak direk sana benim yaptığım bir galeri scriptinin database yapısını scanleyip yollayacaktım ama kaybolmuş o kağıt bulamadım bir türlü.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muratmoon
|
Resmin küçük boyutunu otomatik olarak oluşturmak her zaman için en iyi çözüm olmayacaktır.
Çünkü küçük resim büyük resimin bire bir aynısı veya tam olarak küçük hali olmayabilir.
Bu yüzden küçük resmi ayrı tutmak daha mantıklı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MeW
|
Resim her seferinde küçültülsün diye bir fikir yok zaten ortada. --anladığım kadarı ile-- Thumbnail ismini de veritabanında tutup ordan 2 veri çekmek yerine tüm thumbnail isimlerine bir suffix ekleyip, orjinal_ad+suffix şeklinde kullanmayı tavsiye etmiş mudkicker. Hepimizin ortak kaygılarından birinin SQL ile olan ilişkimizi sadeleştirmek olduğu gözönünde bulundurulursa oldukça mantıklı bir fikir.
Bir de madem resimlerde site sahibinin onayı olacak, tabloda bir de izinlerle ilgili alan bulunmalı. Mudkicker galeri için izin alanı oluşturmuş ama her resim için özel olan izni atlamış sanırım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muratmoon
|
Benim SQL ile ilgili hiçbir kaygım yok. O yüzden ilişkimi sadeleştirmek yerine güçlendirerek, daha esnek bir yapı kullanmayı uygun gördüm.
Bir kolon fazlalık size ekstra bir yük getirmeyecektir. İsterseniz yine suffix ekleyip o kolona yazın ama böylece değiştirme şansınız da olur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mudkicker
Arif Ender
Admin
Mastered PHP
|
Resim her seferinde küçültülsün diye bir fikir yok zaten ortada. --anladığım kadarı ile-- Thumbnail ismini de veritabanında tutup ordan 2 veri çekmek yerine tüm thumbnail isimlerine bir suffix ekleyip, orjinal_ad+suffix şeklinde kullanmayı tavsiye etmiş mudkicker. Hepimizin ortak kaygılarından birinin SQL ile olan ilişkimizi sadeleştirmek olduğu gözönünde bulundurulursa oldukça mantıklı bir fikir.
Bir de madem resimlerde site sahibinin onayı olacak, tabloda bir de izinlerle ilgili alan bulunmalı. Mudkicker galeri için izin alanı oluşturmuş ama her resim için özel olan izni atlamış sanırım.
Her resim için izin bana saçma gibi geldi... Yani tabi ne yapacağınıza bağlı ama her resim için adamın i,zinlerine bakarsan kasar, adam ya o galeriye bakmaz ya da bakar, yani galeriye izni olmayıp o galeri içindeki bi resme izni varsa adamın komik olur ne bileyim  Çünkü küçük resim büyük resimin bire bir aynısı veya tam olarak küçük hali olmayabilir.
muratmoon, çoğu iyi image thumbnail classları bunu ayarlayaibliyor ve otomatik şekilde büyüklüğünü ayarlayabiliyor. Ama dediğim gibi, bence veritabanında tutmak gereksiz thumbnail ismini.. Benim fikrim ve benim uygulamam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muratmoon
|
Büyüklüğü ayarlayabilir ama ben orjinal resmi küçültmek istemeyebilirim. Küçük resim yerine farklı bişey koyabilirim. Sonuçta önemli olan esnek olmak. Dediğim gibi thumbnail otomatik olarak oluşturulabilir ama opsiyonel olarak.
Küçük resim ismini veritabanında tutmak gereksiz olabilir, ama gereksiz olması olmamasını gerektirmez. Yine esnek olabilmek adına şuan hiç kullanılmayacaksa bile tutulmasında fayda var. Bu da benim fikrim tabiki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MeW
|
Ben her resme özel izin derken, ziyaretçinin görmesi ile ilgili olan izinden bahsetmemiştim. Resimin sayfaya geçip geçmeyeceğinden bahsetmiştim. Yani yönetici onayından. /usr/local Arkadaşlarının gönderdiği resimleri kontrol edip, onun onay verdiklerinin sayfada yer almasını istemiş ya. O açıdan yani.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|