Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
04, 2008, 10:49:59 pm
42710 Mesaj 9329 Konu Gönderen: 17902 Üye
Son üye: Remark
Turk-Php.Com Forum  |  Yardım Forumları  |  PHP Yardım Forumu  |  Yeni Başlayanlar! PHP Öğrenmek İçin Yol Haritanız.. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 ... 6 Yazdır
Yazan Konu: Yeni Başlayanlar! PHP Öğrenmek İçin Yol Haritanız..  (Okunma Sayısı 32843 defa)
shapcy
Mustafa Şapçılı
Admin
*

PHP Coding...

Üyelik Bilgileri WWW
Yeni Başlayanlar! PHP Öğrenmek İçin Yol Haritanız..
« : 11, 2006, 11:54:04 am »

Merhaba arkadaşlar,

Çoktandır, forumda açılan başlıklar doğrultusunda, araştırma yapmam gereken konuları veya forumdaki düzene katkı olarak açacağım başlıkları not alıyordum. Ve artık bunu yazmanın zamanı gelmişti..

Birçok PHP’ye yeni başlayan ve bizim sitemizde PHP ile ilgili bilgi eksiklğini gidermek isteyen arkadaşlar aramıza katılıyor. Ve her seferinde nereden başlamalıyım sorusuyla karşılaşıyoruz ayrı ayrı açılmış başlıklarda.. Bunu bir nebze önlemek için ve tüm bunları tek bir başlık altında yanıtlamak için bu konuyu başlatmaya karar verdim..

Bu başlıktaki amacımız yeni başlayan arkadaşlarımıza bir yol haritası çizmek (tabi uygulama şekilleri tamamen onlara kalmış), beğendiğimiz kaynakları tavsiye etmek ve onlara çabucak bu ortama ısıtmak  Smiley

Evet başlıyoruz.. Sevgili yeni başlayan arkadaşlar;

PHP ile Web Programlama’ya adım atmak istiyorsanız öncelikle HTML öğrenmenizi şiddetle tavsiye ederim. HTML, basit bir dil olup öğrenmeniz çok sürmeyecektir. Basit ama temel olduğu için çok büyük önemi olduğunu düşünüyorum.

Turk-PHP’de yeni sistem ile beraber herşey daha derli toplu hale geldi. Makaleler rahatlıkla bulunabilmesi için kategorilere ayrıldı ve arama motoruyla desteklendi. Yeni başlayanlar için gerçekten çok iyi makalelerin, kitapların da olduğu bu büyük kaynağı incelemenizi öneririm.

“Bu işi ayrı ayrı makalelerle çözemem! Şöyle PHP’yi baştan sona adam gibi anlatan bir kitap yok mu?” diyorsanız bence yok Smiley PHP kolay öğrenilebilir ama gerçekten uzmanım diyebilmek için çok araştırmak, çok okumak ve çok yazım tecrübesinin gerektiğini düşünüyorum. Ama yine de kitaplar bu büyük adımı atarken çok iyi yardımcı olur. Yine kitaplar bölümümüzde İngilizce ve Türkçe birçok kaynak bulabilirsiniz.

“Burada bir sürü kitap var, peki hangisiyle başlayayım?” diyorsanız, Hakkı Öcal ile başlamak bence iyi bir seçim olur (Yoruma kalmış bir şey bu tabi..)

Bu kitabın linki : http://www.turk-php.com/index.php?action=browseArticle&catID=200&articleID=560

“Ya böyle e-book fln bana göre değil, orijinal kitap alacağım ama kararsızım” diyorsanız; Alfa Yayınları’nın PHP ve MySQL adlı kitabını tavsiye ederim. Orijinali Luke Welling ve Laura Thomson tarafından yazılan bu kitap Uzmanlar İçin kategorisinde olmasına rağmen yeni başlayanların da anlayabileceği bir dilde olduğunu düşünüyorum.Bu arada kitap yaklaşık 900 sayfa. (Kitabın İngilizce’si Kitaplar bölümümüzde mevcut, fikir edinmek isteyenler yararlanabilir: http://www.turk-php.com/index.php?action=browseArticle&catID=200&articleID=493 )

“Hep böyle oku oku olmuyor ki, bazı yerleri görmeden öğrenmek zor oluyor!” diyorsanız Dosyalar bölümünde görüntülü PHP anlatımları mevcut ama ingilizce olduğunu da hemen ekleyeyim..

“PHP öğrenmeye başladık ama kurulumu da amma zor şu meretin!” diyorsanız “Bununla da ilgili bir çok makale mevcut" derim ben Smiley

http://www.turk-php.com/index.php?action=browseArticle&catID=191&articleID=171
http://www.turk-php.com/index.php?action=browseArticle&catID=193&articleID=447
http://www.turk-php.com/index.php?action=browseArticle&catID=193&articleID=455
http://www.turk-php.com/index.php?action=browseArticle&catID=196&articleID=578

Sadece bu kadar mı? Değil.. Daha fazlası için Arama kutusuna “kurulum” yazın. İster forumda arayın, ister makaleler arasında.. Karşınıza bundan daha fazla çıkacaktır..

PHP’yi, normal program kurarmış gibi kurabilmeniz için de çözümler geliştirildi. Bunlardan biri WAMP Server.. Aşağıdaki adresten indirip, kurabilirsiniz:
http://www.wampserver.com/en/download.php

Evet, şimdilik benim tavsiyelerim bu kadar. Ama önemli birkaç husus daha var. PHP öğrenirken, kendi sistemlerinizi kodlarken kafanıza takılanlar olabilir, çözemediğiniz hatalar olabilir. Bunun için de zaten şu an üzerinde bulunduğunuz forumumuz var. Forumumuz, gittikçe büyüyen bir kaynak halini alıyor. Bunu düşünerek, karşılaştığınız bir sorunu daha önceden birisinin yaşamış olabileceğini unutmayın. Bundan dolayı da bir konu açmadan önce mutlaka forumda arama yapın. Hem siz daha hızlı sonuca ulaşırsınız, hem de bu büyüyen kaynak düzenini kaybetmez.

Gelelim konu açmadaki düzenlere.. Öncelikle konu açarken doğru kategori altına açtığınızdan emin olun. Başlığınız mutlaka açıklayıcı olsun.. “Yardımm edinn”, “Büyük problemm”, “Help meee!!” gibi başlıklar yerine sorununuzla ilgili anahtar bir açıklayıcı yazarsanız forumu gezen kişi cevaplayabileceği birşeyse hemen girer cevaplar. Ama zamanı yoksa başlığınızı atlar, siz de boşuna cevap beklemiş olursunuz..

Kodunuzla ilgili bir problem olduğunda, kodunuzu da paylaşınki sorununuz daha çabuk çözülebilsin. Ve kodlarınızın daha düzgün gözükmesi için [ code] [/ code] tagları içine almanız çok iyi olur.

PHP ile birçok hazır uygulama var. Forumlar,portallar vs. Bunları da bazen merak edip incelediğiniz olacaktır. Ama hazır kod kullanmaya alışmamanızı tavsiye ederim. Turk-PHP olarak da hazır kodlara tam olarak destek vermiyoruz, ama yine de aklınıza takılan bir şey olursa “Uygulama Yükleme,Kurulum ve Ayarları” bölümüne başlığınızı açın. Bununla ilgili oktay’ın “PHP Yardım Forumu” ile “Uygulama Yükleme,Kurulum ve Ayarları” adlı kategorilerin farkını açıkladığını uyarısını da okumanızı tavsiye ederim:
http://www.turk-php.com/smf/index.php/topic,880.0.html

Ve okumadıysanız lütfen forum kurallarını da okuyun:
http://www.turk-php.com/smf/index.php/topic,98.0.html

Ve ve ve Smiley  Aslında çok önemli olan ama tam da yararlanılamayan bir hizmetten daha bahsetmek istiyorum. Turk-PHP’nin Jabber sistemi var. Bu sistem ile forum üyeleriyle konuşabilirsiniz (MSN gibi IM programları tarzı..Wink) Sisteme entegre edilmiş bu hizmete ana sitede sağdaki kontrol panelinizden “Jabber’a bağlan” diyerek yararlanabilirsiniz. Ayrıca bu sistemi kullanmak için programlar da mevcut. Forumdan bir başlık vereyim bunun için:
http://www.turk-php.com/smf/index.php/topic,217.0.html
Jabber ile ilgili sorularınızı da yine forumda “Jabber İletişim Hizmeti” başlığı altında sorabilirsiniz. Benimle konuşmak isteyenler;
shapcy@member.turk-php.com adresini listesine eklesinler. Ve yine yönetimdeki tüm arkadaşların Jabber adresleri:

Serkan : serkan@member.turk-php.com
Oktay :  oktay@member.turk-php.com
Engin:   achilles@member.turk-php.com
Arif:      mudkicker@member.turk-php.com

Jabber’ı aktif olarak kullandığını gördüğüm diğer iki  arkadaşımız:

Aziz : aziz@member.turk-php.com
MeW: mew@member.turk-php.com

Şimdilik söylemek istediklerim bunlar. Diğer PHP’de belli yolu almış olan arkadaşlarımızın tavsiyelerini de bu başlık altında görmek isterim. Ve eğer forumda bu başlığa rağmen “tavsiye” ile ilgili bir başlık açılırsa bu başlığın linkini oraya iliştirirseniz sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar, yeni başlayan arkadaşlarımıza bu yolda başarılar..
« Son Düzenleme: 11, 2006, 12:13:20 pm Gönderen: shapcy » Logged

aziz
PHP Programcısı

Üyelik Bilgileri
Ynt: Yeni Başlayanlar! PHP Öğrenmek İçin Yol Haritanız..
« Yanıtla #1 : 11, 2006, 03:20:38 pm »

Güzel ve açık olarak hazırlanmış bir makale, tebrikler...

Benim katabileceğim fazla bir bilgi kalmamış açıkçası Smiley

- Bir tanesi [ code] [ /code] etiketlerinin kodu renklendirememesi sadece belirginleştirmesi. O yüzden [ code]dedikten sonra <?php diyerek başlarsanız ardındanda ?>[ /code]diye kapatırsanız ki ikinci yol da güzel :
[ php] [ /php] tag leri arası... kodunuz hem belirginleşecek hem de renklenecektir.

- İkincisi ise benim php-mysql i öğrenmeye başladığım kitap olan PHP ile web programcılığı --Mehmet Şamlı da hoş bir başlangıç sağlayabilir.(her ne kadar anlamsız gelen yerler olabilse de ki her kitapta bu yaşanabilir) "pusula yayıncılık"

Herkese iyi çalışmalar...

Jabber:
xmpp:aziz@member.turk-php.com
Alihan ÇETİN
www.azizce.com
brazera
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 03, 2006, 11:42:02 am »

arkadaslar selam ben html dilini kullanabiliyorum ,profesional olmasamda iyidir en azından bir site yapacak kadar.Yalnız ben bu php kodlarını bir türlü kullanmayı öğrenemedim şu an elimde çok güzel php dokümanları var yanlız bunları nasıl siteme ekleyecegimi bilmiyorum sizden yardım bekliyorum yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler!
noneym
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : 22, 2006, 10:01:51 am »

Valla arkadaşlar php ye başlamak için bence en iyi kitap gene Turk-php.com un el kitabı eğer düzenli takip edilip çalışılırsa php eksiksiz kavranır.Hakkı hocanın kitabına gelince (şahsi görüşümdür)ilk onla başlamama rağmen direk dosya vs. fonksiyonlara girdiği için işin mantığı eksik kalıyor bence.
gönülyılmaz
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 04, 2006, 10:49:47 am »

Valla arkadaşlar php ye başlamak için bence en iyi kitap gene Turk-php.com un el kitabı eğer düzenli takip edilip çalışılırsa php eksiksiz kavranır.Hakkı hocanın kitabına gelince (şahsi görüşümdür)ilk onla başlamama rağmen direk dosya vs. fonksiyonlara girdiği için işin mantığı eksik kalıyor bence.
Peki o bahsettiğiniz kitabı nasıl satın alabilirim
ve ben php yi yeni öğreniyorum bana biraz ürkütücü geldi.Yardımcı olursanız sevinirim
shapcy
Mustafa Şapçılı
Admin
*

PHP Coding...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : 04, 2006, 01:52:10 pm »

Ana sitemizdeki kategorilerden PHP ile ilgili birçok formatta kaynak bulabilirsiniz.

visal
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : 05, 2006, 04:50:43 am »

selamlar arkadaşlar..siteye yeni üye oldum.bu tür konularda çok acemiyim ne php yi kullanmayı ne html yi biliyorum Sad banada yardımcı olursanız bi sevinirim bi sevinirim laugh
shapcy
Mustafa Şapçılı
Admin
*

PHP Coding...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : 05, 2006, 07:22:35 am »

Sen okumaya başla, takıldığın yerlerde 10000 üyelik dev potansiyelimizle yardıma hazırız Wink

lelayildiz
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : 05, 2006, 12:56:56 pm »

selam, ben yaklaşık 1 saat önce üye oldum siteye, gerçekten faydalı bilgiler var, emeği geçen herkesin ellerine sağlık Smiley
staj yapıyrm ve php öğrenmeye çalışıyrm, umarım siteniz sayesinde başarabilirim  Tongue
Witkey
Ziyaretçi

E-Posta
« Yanıtla #9 : 05, 2006, 02:47:48 pm »

Sen okumaya başla, takıldığın yerlerde 10000 üyelik dev potansiyelimizle yardıma hazırız Wink

Çok hoşuma gitti ya Cheesy

Kadrolu üye alınır.

yresul
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : 14, 2006, 12:49:20 pm »

sa
 arkadaşlar ben  PHP VE MYSQL (uzmanlar için ) olan kitabı aldım fakat okuduysamda nasıl bir yol izleyeceğimi anlayamadım bana nerden nasıl hareket etmem gerektiği noktasında bilgi vermenizi istiyorum.Yani sadece okumalımıyım yoksa uygulama mı yapmalıyım yada ikisini birdenmi eğer öyleyse nasıl yapmam gerekiyor bana alütfen yol gösterin..yşk..
shapcy
Mustafa Şapçılı
Admin
*

PHP Coding...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : 14, 2006, 01:23:05 pm »

Zaten bir yandan anlatırken bir yandan örnek yapıyor. Ama siz yeni öğrendiklerinizi kendi düşüneceğiniz örneklerle pekiştirebilirsiniz...

VoF
Yeni Kullanıcılar
*

curious of PHP ;)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : 20, 2006, 06:43:34 pm »

cok tesekkurler gercekten gusel bir yazı...

kafamda bisiler sekillendi Wink

Biri PHP mi dedi?
nickimyoq
Yeni Kullanıcılar
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : 28, 2006, 11:30:34 am »

asp microsoftun
peki php kimin
halkınmı
aziz
PHP Programcısı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : 28, 2006, 06:23:18 pm »

Evet Wink

Jabber:
xmpp:aziz@member.turk-php.com
Alihan ÇETİN
www.azizce.com
Sayfa: [1] 2 ... 6 Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Turk-Php.Com Forum | SMF Forum Software © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.